Uw browser is verouderd.

DEKRA geeft advies voor rijden in de zomerse hitte

Houd het hoofd koel tijdens ritten in de zomerse hitte

25. jul 2018

Rijden in zomerse hitte is niet alleen onaangenaam: ook je concentratie aan het stuur heeft eronder te lijden, waardoor het gevaar op ongevallen toeneemt. Experts bij DEKRA geven tips hoe je jezelf als chauffeur kunt beschermen tegen de ergste hitte zoals die van de afgelopen dagen.

  • Stel je airco niet te koel in
  • Bescherm jezelf tegen rechtstreeks zonlicht
  • Laat kinderen en huisdieren nooit achter in de auto

Controleer de airconditioning voor je vertrek

Vooral tijdens lange reizen in de zomer komt je airconditioning zeker van pas. Daarom is het geen slecht idee om de airco vóór je vertrek te controleren, zodat je er tijdens je reis volop gebruik van kunt maken. Als het al even geleden is sinds je de airco hebt gebruikt, of als er een onaangenaam geurtje uit de ventilatie komt, dan is een extra controle aangewezen.

Stel de airconditioning niet te koel in

In de auto zet je de airconditioning best niet té koel, zelfs niet als het buiten extreem warm is. Het temperatuurverschil tussen binnen in de auto en buiten is best niet groter dan zes tot acht graden. Als het verschil té groot is, kan je namelijk problemen met je bloedsomloop krijgen wanneer je uitstapt. Belangrijk: richt de koude luchtstroom niet rechtstreeks op je lichaam. Daarvan kan je immers die lastige zomerverkoudheid oplopen.

Bescherm jezelf tegen rechtstreeks zonlicht

Draag best lichte, comfortabele kleding. Ook de passagiers – en in het bijzonder kinderen – moeten zo goed mogelijk afgeschermd worden van rechtstreeks zonlicht. Zonneschermen en zonnegordijntjes aan de ramen zijn daarvoor heel nuttig. Wat je echter nooit mag doen, is zonneschermen bevestigen aan de voorruit of de twee zijraampjes vooraan. Daarnaast moet je tijdens het rijden altijd door je achterruit kunnen kijken. Hier kunnen transparante zonneschermen van pas komen.

Vermijd warmteophoping

De snelste manier om opgehoopte warmte in de auto kwijt te raken, is door de deuren en achterklep een minuutje of twee wagenwijd open te zetten. Tijdens de eerste minuten van je reis laat je de ramen best nog even open staan. Daarna mogen de raampjes weer dicht en kan de airco worden ingeschakeld. De wagen kan dan verder gekoeld worden met behulp van de luchtcirculatie, een sterke ventilator en een lage temperatuur. Zodra de gewenste temperatuur is bereikt, kan de chauffeur de airco bijstellen en overschakelen naar verseluchtinvoer.

Las vaker dan anders een pauze in

Een goede timing kan ook helpen om problemen door de hitte te verminderen. Neem bijvoorbeeld langere pauzes tijdens de warmste uren van de dag en stop bij voorkeur op een koele plek. Wat lichte lichaamsbeweging kan je evenwicht herstellen en je wakker houden.

Drink genoeg

Buiten is het bloedheet, binnen blaast de airco droge lucht rond in de auto. Het enige wat je in een dergelijk geval kan doen, is drinken. Veel drinken. De best verteerbare dranken zijn plat mineraalwater, fruitsap en kruidenthee, liefst niet té koud. Als je honger hebt, eet je best fruit, groenten en lichte snacks.

Laat kinderen en huisdieren nooit achter in de auto

Kinderen en huisdieren laat je nooit ofte nimmer alleen achter in de auto – zelfs niet als je “maar even” weg bent, waarschuwt DEKRA. Als een auto in de volle zon staat, verandert hij al snel in een oven, met levensbedreigende situaties voor kinderen tot gevolg. Opgepast ook met de plastic bekleding van kinderzitjes. In de volle zon kan het plastic zo warm worden dat kinderen zich eraan verbranden.

Pas je bandenspanning aan

Lange reizen in de zomerse hitte vergen ook veel van de technologie van je auto. Zo is het belangrijk dat je de bandenspanning afstemt op de lading van je auto, gemeten wanneer de banden koud zijn. Anders bestaat het risico dat de banden tijdens lange ritten in de warmte beschadigd raken. Let er ook op dat de rest van de technologie, en dan vooral het koelingssysteem en de remmen, correct werken.

Contact

Tilman Vögele-Ebering

separator
+49.711.7861-2122
separator
separator

Fax +49.711.7861-742122

Terug naar overzicht