Het aankopen van een EV: de overweging waard?

23 apr 2024

Tegenwoordig rijden er steeds meer EV’s (Elektrische voertuigen) op onze wegen. Hybrides, Plug-in hybrides en puur elektrische auto’s profileren zich als milieuvriendelijke en voor de hand liggende keuzes om ons wagenpark op fossiele brandstoffen te vervangen. Maar de termen zijn talrijk en soms verwarrend.

Een hybride auto

Een hybride auto integreert twee verschillende motoren onder de motorkap. Het combineert een conventionele verbrandingsmotor met een elektrische motor en bijbehorende accu. De accu wordt tijdens het rijden opgeladen door de verbrandingsmotor.
Hybride auto’s bestaan in twee varianten:
Bij een "mild hybride" fungeert de elektrische motor hoofdzakelijk als ondersteuning voor de verbrandingsmotor. Deze auto’s kunnen nooit volledig elektrisch rijden.
Een "full hybride" daarentegen kan voor korte afstanden en met beperkte snelheid volledig elektrisch rijden, dankzij een grotere accucapaciteit.

Een plug-in hybride auto

De naam verraadt het al: een plug-in hybride is een hybride auto dat kan worden opgeladen. Het combineert ook een verbrandingsmotor met een elektrische motor, maar heeft een grotere en krachtigere oplaadbare batterij. Veelal zijn deze dus van het type full hybride.

Elektrische auto

In tegenstelling tot hybride auto’s zijn elektrische auto’s volledig afhankelijk van elektriciteit. Het bevat simpelweg een batterij, één of meerdere elektromotoren en een verbinding tussen deze componenten.

De belangrijkste verschillen tussen een EV en een auto op fossiele brandstof

Wat een EV onderscheidt van een benzine- of dieselvoertuig is in de eerste plaats de lagere CO2-voetafdruk over de hele levenscyclus. Dit betekent alles van de winning van grondstoffen en de ontginning van de metalen die nodig zijn voor de batterij van het voertuig, tot de productie van de auto en de batterij, de periode waarin de auto geregistreerd en in gebruik is, en de sloop en recycling.
Voor wie overweegt om een EV aan te schaffen of al eigenaar is, is het vaak niet enkel de milieufactor die uw beslissing bepaalt. Andere voordelen, zoals moderne technologie, lage bedrijfskosten en bijna geruisloos rijcomfort, kunnen ook een belangrijke rol spelen. Hoewel een EV momenteel in aanschaf nog steeds duurder is dan een gelijkwaardig model met verbrandingsmotor, kunnen de totale kosten lager uitvallen als u bijvoorbeeld voor een kleinere elektrische auto kiest, slechts kortere afstanden rijdt en de mogelijkheid hebt om thuis op te laden.

De batterij - het "hart" van een EV

Het wordt steeds belangrijker om de staat van de batterij van een EV snel te kunnen beoordelen, deels vanwege de groeiende markt voor tweedehands auto's, maar vooral omdat de batterij als het duurste onderdeel van een elektrische auto wordt beschouwd. Hierdoor is de gezondheid van de batterij, of de Battery State of Health, een cruciale factor bij het bepalen van de restwaarde van de EV die u overweegt te kopen.
Een gebruikte EV met een slecht presterende batterij kan leiden tot aanzienlijke kosten voor de eigenaar als deze vervangen moet worden. Daarom is het belangrijk om goed voor uw batterij te zorgen. Snelladers, hoge temperaturen en de auto langere tijd met een volledig opgeladen batterij laten staan, kunnen de capaciteit en levensduur van de batterij aanzienlijk verminderen.

In welk type EV moet ik investeren?

We zijn allemaal uniek, met verschillende omstandigheden en vereisten. Ons advies is om na te denken over wat u van een auto verlangt. Heb ik een oplaadbare auto nodig? Is het milieu belangrijk voor mij? Hoe ziet mijn woonsituatie eruit? Wat zijn mijn rijgewoonten?
Een plug-in hybride kan geschikt zijn voor wie van het beste van twee werelden wil genieten; de flexibiliteit van twee samenwerkende energiebronnen heeft zo zijn voordelen. Er kunnen momenten zijn waarop u niet kunt opladen en dus kunt vertrouwen op de verbrandingsmotor. In andere situaties kunt u ervoor kiezen om op de elektromotor te rijden vanwege de kosteneffectiviteit en milieuvriendelijkheid. Over het algemeen is een plug-in hybride voordeliger in aanschaf dan een EV, maar duurder dan een gelijkwaardig model met verbrandingsmotor.
Als milieuoverwegingen voor u doorslaggevend zijn en u belang hecht aan een geruisloze rijervaring met performante acceleraties, is een EV absoluut te overwegen. Als uw toegang tot het opladen ( thuis of op het werk ) echter beperkt is, kan een hybride een optie zijn, omdat deze bijna geen uitstoot heeft tijdens zijn elektrische werking.