Recordomzet overtreft eigen verwachtingen

DEKRA bouwt voort op uitstekend boekjaar 2023

25 apr 2024 Corporate

2023 was een uitstekend jaar voor DEKRA. De wereldwijde omzet is aanzienlijk gestegen tot een recordhoogte van 4,1 miljard euro (+8% ten opzichte van 2022: 3,8 miljard euro). Dit overtreft de eigen verwachtingen van het bedrijf en laat een sterke groei zien vergeleken met sectorgenoten. De winst groeide substantieel en leverde een aangepaste EBITDA op van 455,5 miljoen euro (+7,8% versus 2022) en een aangepaste EBIT van 255,3 miljoen euro (+12,8% versus 2022).

Op deze basis is DEKRA van plan om in 2024 haar voorsprong op het gebied van toekomstige technologieën en nieuwe regelgeving volledig te benutten. Tegen 2025, het jaar van het 100-jarig jubileum van het bedrijf, wil DEKRA de voorkeurspartner zijn voor geavanceerde TIC-diensten (testen, inspectie en certificering) in de groeiende bedrijfsgebieden van toekomstige mobiliteit, cybersecurity, duurzaamheid en kunstmatige intelligentie. (AI).
“In 2023 verbeterde DEKRA opnieuw de bedrijfsprestaties – ondanks een gespannen economisch en geopolitiek klimaat”, zei DEKRA CEO Stan Zurkiewicz op de jaarlijkse persconferentie van het bedrijf. “Alle zes regio’s en alle servicedivisies hebben bijgedragen aan ons sterke verkoopmomentum en onze recordomzet. Onze sterke kernactiviteiten en voorsprong in de markt als het gaat om toekomstige ontwikkelingen geven ons het volste vertrouwen dat we zowel de omzet als de marges zullen laten groeien en onze strategische doelen zullen bereiken.”
De gecorrigeerde EBIT-marge van DEKRA steeg in 2023 licht met 0,2 procentpunt naar 6,2%, ondanks de negatieve impact van hogere reserves en hogere bedrijfskosten als gevolg van inflatie. De eigenvermogensratio bleef op een zeer hoog niveau van 39,3% (2022: 41%).
DEKRA’s ‘Strategie 2025’ blijkt succesvol. Het afgelopen jaar heeft het bedrijf verder geïnvesteerd in de dienstenportfolio’s die horen bij de focusgebieden Future Mobility, Cyber Security, Sustainability en AI. “In totaal bereikten de investeringen een recordhoogte van 143,5 miljoen euro”, legt DEKRA CFO Wolfgang Linsenmaier uit. “Bovendien heeft DEKRA zijn bedrijfsresultaten geoptimaliseerd door bijvoorbeeld de organisatorische structuur te stroomlijnen. Ook hebben we ons personeelsbestand verder uitgebreid.” Eind 2023 werkten er zo’n 49.000 experts voor DEKRA in zo’n 60 landen.
“Onze investeringen zijn van fundamenteel belang geweest voor het succesvol lanceren van nieuwe diensten op het gebied van toekomstige technologieën”, aldus Zurkiewicz. “In 2024 zullen we onze investeringen opvoeren om ons dienstenportfolio verder te laten groeien.”

Optimistische vooruitzichten voor 2024

Tegen de achtergrond van geopolitieke en economische instabiliteit verwacht DEKRA dat de mondiale groei in 2024 gematigd zal blijven. Het bedrijf kende echter een solide start van het boekjaar 2024 met een omzet van iets meer dan een miljard euro in het eerste kwartaal van 2024 (+2,5% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2023). Op basis van haar sterke positie in de huidige en toekomstige markten verwacht DEKRA een voortzetting van de opwaartse trend. In 2024 verwacht DEKRA een omzetgroei in het midden van de enkele cijfers, voornamelijk als gevolg van organische groei aangevuld met strategische overnames. Daarnaast verwacht DEKRA een verdere stijging van de EBIT.
Na 2024 wil DEKRA ook de winstgevendheid versterken door een geavanceerd dienstenportfolio te ontwikkelen en digitalisering en AI toe te passen in zowel interne processen als klantoplossingen. Op basis daarvan is DEKRA van plan om in de tweede helft van dit decennium een marge van 8 tot 9% te realiseren.

Verdere vooruitgang in duurzaamheidsprestaties bevestigd door CDP B-score

DEKRA blijft zeer betrokken bij duurzaamheid en transparantie over haar eigen activiteiten. Daarom rapporteerde het bedrijf in 2023 voor de tweede keer via Carbon Disclosure Project (CDP). “Onze B-score getuigt van ons goede milieubeheer. Dit is voor ons van grote waarde omdat CDP een sterke reputatie heeft in de markt. In de toekomst zullen we verdere maatregelen implementeren om nog sterkere emissiereducties te stimuleren”, aldus Linsenmaier, die ook verantwoordelijk is voor duurzaamheid in de raad van bestuur van DEKRA.
DEKRA bereidt zich momenteel voor op de volgende evaluatie door EcoVadis, de leider op het gebied van duurzaamheidsbeoordelingen voor wereldwijde waardeketens. Het bedrijf ontving al drie keer op rij de EcoVadis Platinum Medaille.
Bekijk het Annual Report