Uw browser is verouderd.

Internet Explorer wordt niet langer ondersteund. Gebruik een andere browser om de website in betere kwaliteit te bekijken.

Veelgestelde vragen ( FAQ ) over de Batterijtest voor elektrische en hybride voertuigen

Het verouderingsproces van de batterij is niet alleen afhankelijk van lineaire tijd (de kalenderleeftijd), maar ook van de cyclus van het opladen en ontladen (cyclische leeftijd). Naarmate de batterij veroudert, neemt de capaciteit ervan geleidelijk af. Dit is van negatieve invloed op de actieradius van het voertuig. De batterij veroudering van een elektrisch voertuig betekent een degradatie van de batterijeigenschappen. Hoge temperaturen, overbelasting, diepe ontlading en geregelde snelladingen, kunnen eveneens van negatieve invloed zijn op de batterijcapaciteit.

De batterij is het duurste onderdeel van een elektrisch voertuig. De state of Health (SoH) oftewel de resterende batterijcapaciteit is daarmee een cruciale factor voor het bepalen van de waarde van een voertuig. Deze waarde neemt versneld af vanaf dat rond de 75% van de aanvankelijke batterijcapaciteit bereikt is. Met de DEKRA Batterijtest kan de SoH nauwkeurig worden gemeten.

Voor u als leasingmaatschappij, dealergroep, constructeur, wagenparkbeheerder, tweedehands autohandelaar of particulier is dit geweldig nieuws omdat het de basis legt voor transparante onderhandelingen met betrekking tot verkooptransacties. De test geeft daarnaast een duidelijke en betrouwbare indicatie van de werkelijke capaciteit en daarmee de bruikbaarheid van de batterij.

De DEKRA Batterijtest biedt in slechts enkele minuten tijd nauwkeurige resultaten. Concurrerende batterijtesten doen daar enkele uren over. Deze langdurige procedures maken het nodig om de batterij volledig te ontladen of op te laden.

Bij de DEKRA Batterijtest is dat niet het geval. De test duurt slechts 15 minuten. De nauwkeurigheid is gevalideerd tot op 2.5% maximumafwijking door de Universiteit van Aken.

De DEKRA-test is ook een echt onafhankelijke meting. Het gaat hier niet om het uitlezen en gewoonweg overnemen van de in de boordcomputer van het voertuig aangegeven waarden, zoals het geval kan zijn bij tests die uitsluitend op een statische 'uitlezing' gebaseerd zijn.

Het voertuig moet zijn uitgerust met een On-Board Diagnostics Interface (OBDI). Dit is nodig om met de DEKRA Dongle verbinding te maken. Daarnaast moet de batterij aan de volgende eisen voldoen:

  • Oplaadstatus rond de 40% tot 80%,
  • Batterijtemperatuur tussen de +10°C en +30°C,
  • Temperatuurverschillen tussen individuele cellen binnen de batterij van <2°C.

Als er niet aan bovenstaande voorwaarden wordt voldaan, wordt er een foutmelding weergegeven. Ten slotte is voor de dynamische test een ruimte van 100 meter nodig om de acceleratie uit te voeren.

Afhankelijk van temperatuur, wrijvingscoëfficiënt van het wegdek en andere variabelen, kan het meetresultaat licht afwijken. Door bepaalde meeteisen voorop te stellen, wordt de impact hiervan beperkt tot een maximaal mogelijke afwijking van de SOH-waarde van 2,5%.

Meer informatie over de testprocedure vindt u op onze DEKRA Batterijtest: Werking & Testprocedure pagina .

Het overzichtelijke rapport toont de resterende batterijcapaciteit, OEM-data zoals het nominale vermogen, de celspanning, de celstroom en voertuiginformatie van meer algemene aard, zoals het model, het voertuigidentificatienummer en de kilometerstand. De testresultaten zijn na voltooiing van de evaluatie direct beschikbaar. Het rapport kan via e-mail naar de gebruiker worden verzonden. Een voorbeeld van het testrapport kan u downloaden op onze Batterijtest voor elektrische en hybride voertuigen pagina .

De volledige lijst van de automodellen per merk vindt u hier . Deze lijst zal regelmatig aangevuld worden met extra modellen.