Toegankelijkheidsverklaring

DEKRA Belgium NV streeft ernaar haar website toegankelijk te maken, in overeenstemming met de Belgische Wet Elektronische Communicatie en de bepalingen in het Wetboek van economisch Recht, waarin de vereisten van de European Accessibility Act (EAA) zijn vastgelegd en de naleving van geharmoniseerde normen zoals EN 301 549 wordt voorgeschreven.
EN 301 549 verwijst op zijn beurt naar de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.1 niveau AA, die internationaal erkende standaarden voor digitale toegankelijkheid zijn.
Deze toegankelijkheidsverklaring is van toepassing op deze website: www.dekra.be.
Nalevingsstatus
Deze website is gedeeltelijk in overeenstemming met de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.1, vanwege de hieronder genoemde niet-nalevingen en uitzonderingen.
Niet-toegankelijke inhoud
De onderstaande inhoud is om de volgende redenen niet toegankelijk:
1. Niet-naleving van de bovenstaande voorschriften
Tab-navigatie en focusstatus
Momenteel ondergaat onze website een technische update, waarbij tab-navigatie en de focusstatus correct zullen worden aangepakt in de nieuwe versie. Wij geven prioriteit aan de integratie van deze functies in de aankomende update, om zo volledige naleving van WCAG 2.1 te waarborgen en op de lange termijn een efficiëntere oplossing te bieden.
Formuliervelden zonder labels
Bij sommige formuliervelden op onze website kunnen correcte labels ontbreken, waardoor gebruikers die afhankelijk zijn van schermlezers de functie van een invoerveld mogelijk niet goed kunnen begrijpen. Hoewel er visuele aanwijzingen of placeholder-teksten aanwezig kunnen zijn, vormen deze geen volwaardig alternatief voor toegankelijke labels. Wij herzien momenteel onze formulieren en zorgen ervoor dat alle velden duidelijk geprogrammeerde labels krijgen voor verbeterde toegankelijkheid.
Video's
Sommige video's op de website voldoen mogelijk niet volledig aan WCAG 2.1. De meeste video's zijn gekoppeld aan YouTube, waar ondertiteling kan worden geactiveerd. De automatisch gegenereerde ondertitels kunnen echter in kwaliteit variëren. Daarnaast zijn oudere video's mogelijk niet gecontroleerd op de juistheid van de ondertitels. Om dit te verbeteren, hebben wij toegankelijkheidsrichtlijnen voor videoproductie opgenomen in het DEKRA Corporate Design Manual. Wij streven ernaar dat toekomstige video's voldoen aan deze toegankelijkheidsnormen, met verbeterde ondertiteling en controleprocessen.
Overige niet-nalevingen
Wij evalueren onze website regelmatig om problemen te identificeren en op te lossen. De volgende punten kunnen nog voorkomen:
Kapotte links en onbereikbare pagina's
Soms kunnen er gebroken links en niet-bereikbare pagina's optreden. Wij streven ernaar deze problemen tijdig op te lossen (zie hierboven).
Alternatieve teksten voor afbeeldingen
Door de grote hoeveelheid visuele elementen op de website kunnen niet alle afbeeldingen voorzien zijn van consistente en zinvolle alternatieve teksten. Wij hebben echter richtlijnen opgesteld die vereisen dat niet-decoratieve afbeeldingen een alternatieve tekst krijgen. Toch kunnen er nog inconsistenties bestaan omdat een geautomatiseerd controlesysteem ontbreekt.
Structuur van kopteksten
De naleving van de vereisten voor een logische hiërarchie van kopteksten volgens WCAG 2.1 niveau AA kan af en toe tekortschieten, bijvoorbeeld door het overslaan van niveaus (zoals direct van H1 naar H3). Door de hoeveelheid content en meerdere bijdragers kunnen dergelijke inconsistenties niet volledig worden uitgesloten.
Ontbrekende tekstalternatieven voor knoppen
Sommige knoppen op onze website kunnen ontbreken aan passende tekstalternatieven. Hoewel visuele labels aanwezig zijn, ontbreken soms bijbehorende tekstbeschrijvingen voor ondersteunende technologieën, wat de begrijpelijkheid voor schermlezergebruikers vermindert.
2. Inhoud buiten het toepassingsgebied van de wetgeving
PDF-bestanden
PDF-bestanden vallen niet direct onder WCAG 2.1 niveau AA. Niettemin streeft DEKRA naar toegankelijkheid van alle functionaliteiten op de website. PDF-bestanden die vóór juni 2025 zijn geüpload, zijn mogelijk gedeeltelijk niet toegankelijk, aangezien hiervoor geen aanpassingen zijn doorgevoerd. Daarnaast kunnen nieuwe PDF-bestanden deels ontoegankelijk zijn door het ontbreken van een uniforme beoordelingsprocedure. Ook dit aspect is opgenomen in onze Corporate Design-richtlijnen.
Opstelling van deze toegankelijkheidsverklaring
Deze verklaring is opgesteld op 21/05/2025
Feedback en contactinformatie
Mocht u toegankelijkheidsproblemen of afwijkingen van de WCAG 2.1-richtlijnen op onze website ondervinden, dan kunt u ons hiervan op de hoogte stellen via onderstaande contactgegevens. U kunt ook informatie en inhoud opvragen die buiten de reikwijdte van de richtlijn vallen.
Contactinformatie voor toegankelijkheidsverzoeken
Voor vragen met betrekking tot toegankelijkheid of om verzoeken die via het feedbackmechanisme zijn ingediend te verwerken, kunt u contact opnemen met DEKRA Belgium NV die verantwoordelijk is voor de naleving van de toegankelijkheid.
DEKRA Belgium NV
Marketing Afdeling – t.a.v. Olivier Gréant
Leuvensesteenweg 510 b 4/30
1930 Zaventem
communications.be@dekra.com
Handhavingsprocedure
Indien u geen bevredigend antwoord ontvangt op uw melding of verzoek, kunt u de volgende handhavingsinstantie contacteren:
Consumentenombudsdienst
Koning Albert II-laan 8 bus 1
1000 Brussel
Tel.: +32 2 702 52 20
Fax: +32 2 808 71 29
E-mail: contact@consumentenombudsdienst.be
Website: https://www.consumentenombudsdienst.be