Waarom DEKRA is opgericht
Net zo belangrijk als 100 jaar geleden: voertuiginspectie speelt een essentiële rol in de verkeersveiligheid
- Al in 1928 pleitte DEKRA voor verplichte voertuigkeuringen.
- Ervoor zorgen dat auto's, vrachtwagens en motorfietsen verkeersveilig zijn
- Vandaag de dag is DEKRA wereldwijd marktleider op het gebied van
Controleert u regelmatig of alle lampen van uw auto werken? Kunt u zien of uw remmen nog in goede staat zijn? En voelt u zich altijd veilig als er een andere auto uw kant op komt? Hier komt de periodieke technische inspectie (PTI) om de hoek kijken. De PTI is bedoeld om ervoor te zorgen dat voertuigen verkeersveilig zijn en geen gevaar vormen voor bestuurders, passagiers en andere weggebruikers. Dit was precies de reden waarom DEKRA 100 jaar geleden werd opgericht.
Uw voertuig voor een PTI brengen is een beetje zoals naar de tandarts gaan: het bezoek is misschien niet prettig, maar als u regelmatig gaat, bespaart u uzelf risico's, gedoe en kosten. Regelmatige voertuiginspecties dragen in ieder geval enorm bij aan de verkeersveiligheid. Dit werd al in 1925 erkend door de oprichters van de Duitse Motorvoertuigeninspectievereniging ("Deutscher Kraftfahrzeug-Überwachungsverein").
Lang voordat er door de overheid gereguleerde voertuigkeuringen bestonden, vertrouwde men op vrijwillige technische controles van het groeiende wagenpark. Vandaag de dag is de toen opgerichte vereniging, die nu DEKRA heet, wereldwijd marktleider op het gebied van voertuigkeuringen.
Kort na de oprichting riep DEKRA op om auto's, vrachtwagens en motorfietsen niet alleen vrijwillig, maar ook verplicht aan regelmatige technische keuringen te onderwerpen. De reden hiervoor was de toename van het verkeer. In 1925 reden er ongeveer 98.000 auto's en evenveel motorfietsen op de Duitse wegen. Omdat veel voertuigen slecht onderhouden waren en vaak defecte remmen, versleten banden of kapotte frames hadden, nam het aantal ongevallen snel toe. Als er al iets aan de hand was, kwam dat pas aan het licht tijdens verkeerscontroles. Alleen paardenkoetsen moesten regelmatig worden gekeurd.
In 1928 schreef het "DEKRA Magazine":
“Veel aanrijdingen, vooral in het stadsverkeer, zijn te wijten aan de slechte staat van remmen en stuursystemen. Als het preventieve werk van de keuringsingenieurs zelfs maar de bovengenoemde gebreken zou verhelpen en daarmee de verkeersveiligheid van de voertuigen zou herstellen, dan zou het werk van de keuringsingenieurs zichzelf al terugbetalen, omdat mensen minder risico zouden lopen.”
En opnieuw, in 1929:
“Hier komt de technische keuring van motorvoertuigen om de hoek kijken. Het doel ervan is om eigenaars van motorvoertuigen een objectief beeld te geven van de staat van hun voertuigen, zodat zij preventieve maatregelen kunnen nemen om voortijdige slijtage te voorkomen en toezicht kunnen houden op de activiteiten van hun bestuurders met betrekking tot het correct onderhoud van hun voertuigen.”
Het duurde echter nog ruim twintig jaar voordat de zogenaamde 'algemene keuring' in Duitsland werd ingevoerd. Sinds 1951 is het verplicht dat voertuigen regelmatig aantonen dat ze voldoen aan de bepalingen van de verkeersreglementering. In de bijna 75 jaar die volgden, heeft de algemene keuring een grote bijdrage geleverd aan de verkeersveiligheid.
Tegenwoordig is PTI in veel landen in Europa en de rest van de wereld een vanzelfsprekendheid voor voertuigeigenaren. DEKRA, wereldwijd marktleider op dit gebied, voert meer dan 30 miljoen voertuiginspecties uit in 24 landen, van Chili tot Polen, van Frankrijk tot Nieuw-Zeeland, van Zweden tot Marokko. De nieuwste toevoeging aan het netwerk van DEKRA-PTI-landen is Saoedi-Arabië, waar enkele weken geleden het eerste inspectiestation werd geopend. In het eerste kwartaal van 2026 volgen er nog 14.